publikoval

Iako voda iz slavine obično zadovoljava propisane standarde, njezin okus, miris ili činjenica da neugodno isušuje kožu nije nam prihvatljiva. Stoga je vrijedno truda sami se pobrinuti o njezinoj kvaliteti.

Prisutnost klorida

U većini vodoopskrbnih poduzeća voda se podvrgava kemijskoj dezinfekciji što pruža bakteriološku sigurnost i čisti vodu od nametnika.

Dezinfekcija se vrši pomoću klorida (plinoviti klor, klor dioksid, natrijev hipoklorit) i ono što mi doživljavamo kao neugodan miris i okus vode iz slavine najčešće su ovi i drugi spojevi klora.

Na brojnim mjestima vodoopskrbne mreže voda sadrži različite količine klora.

Tvrdoća vode

Tvrdoća vode rezultat je visoke koncentracije kalcijevih i magnezijevih soli. Pravilnici * definiraju prihvatljivu tvrdoću vode, ali u vrlo širokom rasponu (od 60 do 500 mg CaCO3/dm³). Voda iz slavine općenito je pretvrda.

Vrlo tvrda voda ostavlja naslage na instalacijama i kamenac u posudama i grijačima perilica te pridonosi većoj potrošnji sredstava za čišćenje. .

To je najvjerovatniji razlog nekvalitetnom pranju odjeće i većoj potrošnji tvrde vode pri ispiranje sredstava za pranje nego u slučaju mekane vode.

Sekundarno onečišćenje

Vodovod omogućuje kvalitetu vode na mjestu ulaza u mrežu, ali voda se može sekundarno onečistiti i može joj se promijeniti kvaliteta na putu do korisnika.

Zbog sekundarne kontaminacije vodovodna voda podložna je onečišćenju mikrobima i parazitima što se uzima u obzir pri doziranju dezinfekcijskih sredstava, ali to dovodi do njihove prevelike količine u vodi i neugodnog mirisa klora. Dužnost vodovoda jeste spriječiti sekundarno onečišćenje vode čiji bi uzroci mogli biti sljedeći:

  • proizvodnja cijevi od neprikladnih materijala koji nepovoljno reagiraju s vodom
  • loša kvaliteta cijevi što može dovesti do prevelikog sadržaja željeza, neželjene zamućenosti vode ili joj dati miris sumporovodika
  • curenje cijevi zbog čega mogu ući nečistoće, obično velike mehaničke čestice koje pogoršavaju organoleptička svojstva vode. Te čestice mogu se nakupljati u cjevovodu što može pridonijeti razvoju biofilmova, tj. slojeva naslaga u kojima rastu mikroorganizmi. Razvoj biofilmova može biti potaknut lošim stanjem cijevi i proizvodnjom od neprikladnih materijala.

Te pojave vjerojatno se mogu potaknuti biološkom nestabilnošću vode (samo u biološki stabilnoj vodi, što vodovod nastoji osigurati, ne bi smjelo biti ponovnog rasta mikroorganizama tijekom prijevoza ili skladištenja).

Inž. dr. sc. Anna Chmiel

 

* Uredba Ministarstva zdravlja od 29. ožujka 2007. (SAD) o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju (Službeni list - Journal of Laws iz 2007., br. 62, stavka 417.).


źródło: https://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody

Natrag na sve novosti

Web-stranica koristi kolačiće. Više informacija u Politici privatnosti.